Wanneer er letsel wordt opgelopen bij een verkeers- of arbeidsongeval waarvoor een ander aansprakelijk is, wordt een slachtoffer tevens geconfronteerd met de emotionele gevolgen van een ongeval. Conform artikel 6:106 Burgerlijk Wetboek heeft een benadeelde recht op de vergoeding van de immateriële schade die als gevolg van lichamelijk letsel is ontstaan. Immateriële schade is schade veroorzaakt door de gederfde levensvreugde, de pijn én het verdriet door het ongeval. Een vergoeding voor immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van de ernst, de aard en de duur van het letsel en de beperkingen die als gevolg van het letsel zijn ontstaan.
In de rechtspraak en de literatuur rees echter de vraag of ook andere personen, dan het letselschadeslachtoffer, in bepaalde gevallen aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding. Er dient in dat geval onderscheid te worden gemaakt in affectieschade en shockschade. In deze bijdrage wordt ingegaan op de mogelijke vergoeding van affectieschade.
Met affectieschade wordt de immateriële schade bedoeld bij naasten van slachtoffers die door een fout van een ander zijn overleden of ernstig danwel blijvend letsel hebben opgelopen. Vóór 1 januari 2019 was er conform het Burgerlijk Wetboek geen mogelijkheid voor deze vergoeding. Enkel de benadeelde zelf had een wettelijk recht op vergoeding van immateriële schade. Wanneer een dierbare overleed of blijvend letsel opliep door bijvoorbeeld een verkeers- of een arbeidsongeval waarvoor een ander aansprakelijk was, was er wettelijk gezien geen vergoedingsverplichting voor het verdriet dat daardoor bij nabestaanden of naasten werd veroorzaakt. Een partner van een patiënt die door een medische fout gehandicapt raakte of een ouder van een kind die door een aanrijding overleed, zou conform de wetgeving geen vergoeding ontvangen voor de mentale gevolgen die hierdoor zijn ontstaan. Dit werd onwenselijk geacht. Derhalve is er een wettelijke regeling gecreëerd op basis waarvan er onder specifieke voorwaarden een vergoeding mogelijk is voor de nabestaanden of naasten met een aantoonbare nauwe band met het slachtoffer. Indien u meer informatie wenst over de vergoeding van affectieschade kunt u dit lezen in het artikel op onze website of kunt u contact opnemen met de medewerkers van dit kantoor zodat wij u hierover nader kunnen informeren.
Wilt u dat wij contact met u opnemen?
Sommige letselschadezaken hebben raakvlakken met arbeidsrechtelijke betrekkingen, doordat iemand als gevolg van een ongeval -al dan niet tijdelijk- arbeidsongeschikt raakt. Wanneer iemand in loondienst is bij een werkgever, mag er in beginsel vanuit worden gegaan dat beide partijen de bedoeling hebben gehad om een langdurige en duurzame verbintenis met elkaar aan te gaan. Dit is […]
Lees verderHet ontvangen van een (hoge) schadevergoeding uit een letselschadezaak kan grote gevolgen hebben voor het recht op bijstand van een letselschadeslachtoffer. De gemeente heeft de bevoegdheid om op elk moment te toetsen of een persoon (nog) voor een bijstandsuitkering in aanmerking komt. Door de gemeente mogen (bijna) alle vermogens- en inkomensbestanddelen tot de ‘middelen’ van […]
Lees verderHeeft u schade? Stuur een mail of bel (076) 700 27 75