In het navolgende zal nader in worden gegaan op het Delta-V-onderzoek. Wat is het precies, wanneer wordt het gebruikt en hoe belangrijk c.q. doorslaggevend is de uitkomst ervan?
Wat is een Delta-V-onderzoek?
Delta-V staat voor het verschil van de snelheid van het aangereden voertuig vlak voor en vlak na de aanrijding. Een Delta-V-onderzoek wordt vaak in opdracht van een verzekeraar uitgevoerd. Dit gebeurt meestal bij achteropaanrijdingen, waardoor whiplash-achtige klachten kunnen ontstaan (bijvoorbeeld nek- en hoofdpijn, cognitieve klachten, et cetera). Bij een Delta-V-onderzoek wordt getracht uit de (voertuig)schade de botsingssnelheid en de kracht van de aanrijding te herleiden.
Waarom wordt een Delta-V-onderzoek verricht?
Is er sprake van een lage botsingssnelheid, dan bestaat de kans dat de verzekeraar op grond hiervan concludeert dat het ongeval de klachten waarmee een slachtoffer kampt niet kan hebben veroorzaakt. Een verzekeraar ontkent dan niet dat een slachtoffer klachten heeft, maar bestrijdt dus het causaal verband tussen het ongeval en de klachten.
Wat is de waarde van een Delta-V-onderzoek?
Het zal niet de eerste keer zijn dat een slachtoffer die door de aansprakelijke partij geconfronteerd wordt met een lage botsingssnelheid als uitkomst van een Delta-V-onderzoek afhaakt en hierdoor onterecht met zijn schade blijft zitten. Men zou op zo’n moment namelijk de indruk kunnen krijgen dat de uitkomst van een dergelijk onderzoek doorslaggevend is. Dit is echter zeker niet het geval.
TNO schrijft na wetenschappelijk onderzoek namelijk het volgende: “Op basis van de gevonden literatuur kan geconcludeerd worden dat de snelheidsverandering van het voertuig na een achterop aanrijding gebruikt zou kunnen worden als een eerste grove schatting van de kans op whiplashletsel. Er bestaan echter zoveel andere parameters die het ontstaan van whiplash beïnvloeden, zowel voertuiggebonden als mensgebonden parameters, dat het niet mogelijk is een scherpe grens te trekken voor een snelheidsverandering waarboven wel en waaronder geen reële kans zou bestaan op whiplashsymptomen. Het hanteren van een ondergrens voor een Delta V, waaronder (blijvende) whiplashklachten uitgesloten zouden zijn, is dan ook niet verdedigbaar.”
Ook in de rechtspraak wordt de botsingssnelheid weliswaar als relevante omstandigheid beschouwd, maar zeker niet als doorslaggevend.
Kort en goed: Alle omstandigheden moeten worden meegewogen bij de beoordeling van de vraag of het aannemelijk is dat klachten/beperkingen door een ongeval veroorzaakt zijn. Een goede dossiervorming is in dit kader van groot belang. Arcus Letselschade is u hier graag bij van dienst.
Wilt u dat wij contact met u opnemen?
Sommige letselschadezaken hebben raakvlakken met arbeidsrechtelijke betrekkingen, doordat iemand als gevolg van een ongeval -al dan niet tijdelijk- arbeidsongeschikt raakt. Wanneer iemand in loondienst is bij een werkgever, mag er in beginsel vanuit worden gegaan dat beide partijen de bedoeling hebben gehad om een langdurige en duurzame verbintenis met elkaar aan te gaan. Dit is […]
Lees verderHet ontvangen van een (hoge) schadevergoeding uit een letselschadezaak kan grote gevolgen hebben voor het recht op bijstand van een letselschadeslachtoffer. De gemeente heeft de bevoegdheid om op elk moment te toetsen of een persoon (nog) voor een bijstandsuitkering in aanmerking komt. Door de gemeente mogen (bijna) alle vermogens- en inkomensbestanddelen tot de ‘middelen’ van […]
Lees verderHeeft u schade? Stuur een mail of bel (076) 700 27 75