Ieder draagt zijn eigen schade, tenzij...

Ieder draagt zijn eigen schade, tenzij

donderdag 20 september, 2018

In beginsel dient ieder zijn eigen schade te dragen, tenzij er in de wet een grondslag kan worden gevonden de schade op een derde af te wentelen. Wanneer u zelf een verkeersongeval veroorzaakt, kan dit betekenen dat u zelf uw schade dient te dragen. Dit is, zeker wanneer u met letselschade kampt, erg vervelend en kan verstrekkende gevolgen hebben. Eventuele inzittenden kunnen zich wenden tot uw WAM-verzekeraar. Deze verzekeraar zal de schade van de inzittende(n) op basis van de schuldloze-derde regeling in behandeling moeten nemen. Dit geldt echter niet voor de schade van de bestuurder zelf.

Om te voorkomen dat de bestuurder zijn eigen schade draagt, is het aan te bevelen een inzittendenverzekering af te sluiten. Er zijn twee soorten inzittendenverzekeringen te onderscheiden.

Een ongevallen-inzittendenverzekering(OVI) is een sommenverzekering. Dit houdt in dat de uitkering wordt gebaseerd op vooraf vastgestelde bedragen. Aanspraak op een uitkering kan worden gemaakt wanneer ten gevolge van het ongeval een inzittende komt te overlijden of (blijvende) functionele invaliditeit oploopt. Omdat het gaat om een (percentage van) vooraf vastgestelde bedragen, wordt dus niet de volledige (en daadwerkelijk) geleden schade vergoedt.

Bij een schadeverzekering inzittenden (SVI) wordt de uitkering gebaseerd op de daadwerkelijk geleden schade. Een dergelijke verzekering is derhalve aan te bevelen. Deze keert uit ongeacht de schuldvraag. Ook een bestuurder die schuld heeft aan het ontstaan van een ongeval komt derhalve in aanmerking voor een schadevergoeding.

Bent u als inzittende bij een ongeval betrokken geraakt of heeft u zelf een aanrijding veroorzaakt? Neem vrijblijvend contact op met Arcus. Wij kijken graag naar de mogelijkheden om u bij te staan.

Wilt u dat wij contact met u opnemen?

  Meer nieuws

  Mag een verzekeraar terugkomen op een aansprakelijkheidserkenning? Deel II – Rechtsvergelijking

  maandag 22 april, 2024

  Erkend is erkend? In één van mijn eerdere artikels schreef ik over het vonnis van de Rechtbank Den Haag van 25 mei 2023, waarin werd geoordeeld dat een verzekeraar onder bijzondere en zwaarwegende omstandigheden mag terugkomen op erkenning van aansprakelijkheid. Recent heeft de Rechtbank Rotterdam zich opnieuw gebogen over een soortgelijke casus. Daarbij werd geoordeeld […]

  Lees verder

  Aansprakelijkheid door gladheid

  maandag 5 februari, 2024

  In het winterseizoen is het altijd goed om op te letten of het glad is op de wegen. Sneeuwval is duidelijk zichtbaar, waardoor men goed kan anticiperen op gladheid. Wanneer de sneeuw op de weg blijft liggen, is de kans op ongevallen echter groot. IJzel is de meest verraderlijke vorm van gladheid, omdat het lastig […]

  Lees verder

  Heeft u schade? Stuur een mail of bel (076) 700 27 75