Ieder draagt zijn eigen schade, tenzij...

Ieder draagt zijn eigen schade, tenzij

donderdag 20 september, 2018

In beginsel dient ieder zijn eigen schade te dragen, tenzij er in de wet een grondslag kan worden gevonden de schade op een derde af te wentelen. Wanneer u zelf een verkeersongeval veroorzaakt, kan dit betekenen dat u zelf uw schade dient te dragen. Dit is, zeker wanneer u met letselschade kampt, erg vervelend en kan verstrekkende gevolgen hebben. Eventuele inzittenden kunnen zich wenden tot uw WAM-verzekeraar. Deze verzekeraar zal de schade van de inzittende(n) op basis van de schuldloze-derde regeling in behandeling moeten nemen. Dit geldt echter niet voor de schade van de bestuurder zelf.

Om te voorkomen dat de bestuurder zijn eigen schade draagt, is het aan te bevelen een inzittendenverzekering af te sluiten. Er zijn twee soorten inzittendenverzekeringen te onderscheiden.

Een ongevallen-inzittendenverzekering(OVI) is een sommenverzekering. Dit houdt in dat de uitkering wordt gebaseerd op vooraf vastgestelde bedragen. Aanspraak op een uitkering kan worden gemaakt wanneer ten gevolge van het ongeval een inzittende komt te overlijden of (blijvende) functionele invaliditeit oploopt. Omdat het gaat om een (percentage van) vooraf vastgestelde bedragen, wordt dus niet de volledige (en daadwerkelijk) geleden schade vergoedt.

Bij een schadeverzekering inzittenden (SVI) wordt de uitkering gebaseerd op de daadwerkelijk geleden schade. Een dergelijke verzekering is derhalve aan te bevelen. Deze keert uit ongeacht de schuldvraag. Ook een bestuurder die schuld heeft aan het ontstaan van een ongeval komt derhalve in aanmerking voor een schadevergoeding.

Bent u als inzittende bij een ongeval betrokken geraakt of heeft u zelf een aanrijding veroorzaakt? Neem vrijblijvend contact op met Arcus. Wij kijken graag naar de mogelijkheden om u bij te staan.

Wilt u dat wij contact met u opnemen?

  Meer nieuws

  Remmen zonder verkeersnoodzaak

  donderdag 23 november, 2023

  Iedere bestuurder van een auto, motor of een ander gemotoriseerd rijtuig komt wel eens een dier op de weg tegen. Als er geen achterligger te bekennen is, dan is remmen (mits het rijtuig tijdig tot stilstand kan worden gebracht) een mogelijkheid om een aanrijding met het dier te voorkomen. Daarnaast kan uitwijken een optie zijn, […]

  Lees verder

  Mag een verzekeraar terugkomen op erkenning van aansprakelijkheid?

  vrijdag 29 september, 2023

  Recent werd het vonnis van de rechtbank Den Haag gepubliceerd, die op 25 mei jl. uitspraak deed en zich boog over de vraag of een verzekeraar mag terugkomen op een volledige erkenning van aansprakelijkheid. Deze uitspraak gaf aanleiding voor het schrijven van dit artikel. Feiten en omstandigheden Een motorrijder en een automobilist raakten op 20 […]

  Lees verder

  Heeft u schade? Stuur een mail of bel (076) 700 27 75