Het einde van het jaar nadert. Bij veel bedrijven betekent dit tijd voor een kerstborrel. Werknemers komen bijeen om het jaar af te sluiten en de onderlinge band te versterken. Toch kan zo’n festiviteit een risico op letselschade meebrengen. Wat gebeurt er als een werknemer tijdens de kerstborrel letsel oploopt? Is de werkgever hiervoor aansprakelijk?
Werkgeversaansprakelijkheid
Laten we beginnen bij de uitgangspunten van werkgeversaansprakelijkheid. Indien een werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden letsel oploopt, zal de werkgever in beginsel aansprakelijk zijn voor het letsel en de daaruit voortvloeiende schade (artikel 7:658 BW en artikel 7:611 BW). De werkgever kan zich verweren tegen deze aansprakelijkheid door aan te tonen dat zij aan haar zorgplicht heeft voldaan. Ook kan de werkgever zich verweren tegen deze aansprakelijkheid door aan te tonen dat de schade in belangrijke mate is veroorzaakt door opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.
‘In de uitoefening van zijn werkzaamheden’
Het is dus allereerst belangrijk om te onderzoeken of een kerstborrel onder het criterium ‘in de uitoefening van zijn werkzaamheden’ valt. In eerdere uitspraken van rechters lezen wij terug dat dit criterium ruim dient te worden opgevat. Vorige maand verscheen hierover zelfs een nieuwe uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland. Over deze uitspraak schreven wij op 3 december 2024 al een nieuwsbericht (https://arcusletselschade.nl/het-bedrijfsuitje-viel-in-het-water).
Er dient – kortgezegd – een voldoende nauw verband te zijn tussen de kerstborrel en de door de werknemer te verrichten werkzaamheden. Dit kan bijvoorbeeld als de kerstborrel tijdens een reguliere werkdag plaatsvindt. Ook is er aan het criterium voldaan als wordt verondersteld dat alle werknemers aanwezig zullen zijn bij de kerstborrel, immers op dat moment kan de werknemer het aanwezig zijn op de kerstborrel als een verplichting ervaren.
Zorgplicht en voorzorgsmaatregelen
De werkgever kan zich verweren tegen de aansprakelijkheid voor letsel opgelopen tijdens een kerstborrel door aan te tonen dat zij aan haar zorgplicht heeft voldaan en dat er voldoende voorzorgsmaatregelen zijn getroffen.
In het kader van een kerstborrel zijn diverse scenario’s te bedenken waarbij de werkgever niet voldoet aan haar zorgplicht. Hieronder wordt kort één scenario geschetst.
Tijdens een kerstborrel worden er alcoholische dranken geserveerd, zonder limiet én zonder toezicht. Een werknemer heeft iets ‘te diep in het glaasje’ gekeken en valt tijdens de borrel van zijn barkruk af. De werknemer loopt hierbij letsel op. De werkgever kan in dit geval aansprakelijk zijn. De werkgever heeft immers geen voorzorgsmaatregelen getroffen én de werkgever weet óf had moeten weten dat dit tot gevaarlijke situaties kan lijden.
Opzet of bewuste roekeloosheid
De werkgever kan zich ook verweren tegen de aansprakelijkheid voor letsel opgelopen tijdens een kerstborrel door aan te tonen dat het letsel te wijten is aan opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.
In het kader van een kerstborrel zijn er hiervoor diverse scenario’s te bedenken. Het bovengenoemde scenario zal hieronder enigszins worden aangepast om opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer te beschrijven.
Tijdens de kerstborrel worden er alcoholische dranken geserveerd, hetgeen wordt beperkt tot twee eenheden per werknemer. Een aantal werknemers kunnen zich niet vinden in deze beperkingen. Zij brengen – zonder medeweten van de werkgever – zelf alcoholische dranken mee en consumeren deze tijdens de kerstborrel. De werknemers kijken ‘te diep in het glaasje’ en besluiten na afloop van de kerstborrel te blijven in de kroeg. Een van deze werknemers valt van zijn barkruk af. De werknemer loopt hierbij letsel op. De werkgever kan in dit geval stellen dat zij (voldoende) voorzorgsmaatregelen hebben getroffen door het beperken van het aantal geserveerde alcoholische dranken. Indien de werknemer als gevolg hiervan letsel oploopt, zal de werkgever niet aansprakelijk zijn.
Een gezellige kerstborrel
Kortom: een werknemer wordt ruim – maar zeker niet onbegrensd – beschermd tegen letsel tijdens een kerstborrel. Werknemers kunnen dus met een gerust hart deelnemen aan een gezellige kerstborrel.
Het team van Arcus Letselschade wenst u prettige feestdagen toe!
Wilt u dat wij contact met u opnemen?
In dit artikel wordt stilgestaan bij de uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland van 13 november 2024. Hierin werd bepaald dat een werkgever aansprakelijk is voor een ongeval tijdens een bedrijfsuitje waarbij een werknemer van de kade op een steiger valt en hierdoor letsel oploopt. Het ongeval Het bedrijfsuitje was georganiseerd vanwege het 25-jarig jubileum van […]
Lees verderTot voor kort waren er twee methodes om het smartengeld te berekenen, wetende: De Letselschade Richtlijn Licht Letsel (schadeafwikkeling en smartengeld); Uitspraken of arresten (op te zoeken met een vergelijkbaar feitencomplex en waar de rechter het smartengeld vaststelt). Richtlijn Licht Letsel (schadeafwikkeling en smartengeld) Deze richtlijn is goed toe te passen op gevallen waarbij de […]
Lees verderHeeft u schade? Stuur een mail of bel (076) 700 27 75