Wanneer er een verkeersongeval plaatsvindt dient allereerst te worden vastgesteld wie er aansprakelijk is voor de ontstane schade. Een dergelijk proces kan lang duren. Niet altijd is de toedracht van een ongeval even duidelijk. Het kan zijn dat er een onderzoek naar de toedracht wordt uitgevoerd en dat de aansprakelijkheid pas beoordeeld kan worden nadat een dergelijk onderzoek is afgerond. In de tussentijd blijft u als slachtoffer met uw schade zitten.
Wanneer u echter als passagier of als opzittende van een motorvoertuig bij een verkeersongeval betrokken raakt wordt uw letselschade in beginsel volledig vergoed. Juridisch gezien wordt u dan namelijk aangemerkt als schuldloze derde.
Als schuldloze derde komt u in aanmerking voor een schadevergoeding ongeacht welke partij aansprakelijk is. Dit betekent dat u derhalve ook aanspraak maakt op een schadevergoeding wanneer de bestuurder van het motorvoertuig, waar u zich als passagier in bevond, het ongeval veroorzaakt heeft.
De schuldloze derde regeling is gebaseerd op een afspraak van het Verbond van Verzekeraars. Deze regeling is vastgesteld in Bedrijfsregeling 7. De gedachte achter deze regeling is dat het (in veel gevallen langdurige) proces van een vaststelling van aansprakelijkheid niet afgewacht wordt. De regeling is voor het eerst toegepast naar aanleiding van een kettingbotsing.
Bent u als passagier of als opzittende van een motorvoertuig betrokken geraakt bij een verkeersongeval en heeft u letselschade opgelopen? De specialisten van Arcus Letselschade staan u graag bij uw schade te verhalen op de verzekeraar.
Wilt u dat wij contact met u opnemen?
In dit artikel wordt stilgestaan bij de uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland van 13 november 2024. Hierin werd bepaald dat een werkgever aansprakelijk is voor een ongeval tijdens een bedrijfsuitje waarbij een werknemer van de kade op een steiger valt en hierdoor letsel oploopt. Het ongeval Het bedrijfsuitje was georganiseerd vanwege het 25-jarig jubileum van […]
Lees verderTot voor kort waren er twee methodes om het smartengeld te berekenen, wetende: De Letselschade Richtlijn Licht Letsel (schadeafwikkeling en smartengeld); Uitspraken of arresten (op te zoeken met een vergelijkbaar feitencomplex en waar de rechter het smartengeld vaststelt). Richtlijn Licht Letsel (schadeafwikkeling en smartengeld) Deze richtlijn is goed toe te passen op gevallen waarbij de […]
Lees verderHeeft u schade? Stuur een mail of bel (076) 700 27 75