Wanneer er een verkeersongeval plaatsvindt dient allereerst te worden vastgesteld wie er aansprakelijk is voor de ontstane schade. Een dergelijk proces kan lang duren. Niet altijd is de toedracht van een ongeval even duidelijk. Het kan zijn dat er een onderzoek naar de toedracht wordt uitgevoerd en dat de aansprakelijkheid pas beoordeeld kan worden nadat een dergelijk onderzoek is afgerond. In de tussentijd blijft u als slachtoffer met uw schade zitten.
Wanneer u echter als passagier of als opzittende van een motorvoertuig bij een verkeersongeval betrokken raakt wordt uw letselschade in beginsel volledig vergoed. Juridisch gezien wordt u dan namelijk aangemerkt als schuldloze derde.
Als schuldloze derde komt u in aanmerking voor een schadevergoeding ongeacht welke partij aansprakelijk is. Dit betekent dat u derhalve ook aanspraak maakt op een schadevergoeding wanneer de bestuurder van het motorvoertuig, waar u zich als passagier in bevond, het ongeval veroorzaakt heeft.
De schuldloze derde regeling is gebaseerd op een afspraak van het Verbond van Verzekeraars. Deze regeling is vastgesteld in Bedrijfsregeling 7. De gedachte achter deze regeling is dat het (in veel gevallen langdurige) proces van een vaststelling van aansprakelijkheid niet afgewacht wordt. De regeling is voor het eerst toegepast naar aanleiding van een kettingbotsing.
Bent u als passagier of als opzittende van een motorvoertuig betrokken geraakt bij een verkeersongeval en heeft u letselschade opgelopen? De specialisten van Arcus Letselschade staan u graag bij uw schade te verhalen op de verzekeraar.
Wilt u dat wij contact met u opnemen?
Sommige letselschadezaken hebben raakvlakken met arbeidsrechtelijke betrekkingen, doordat iemand als gevolg van een ongeval -al dan niet tijdelijk- arbeidsongeschikt raakt. Wanneer iemand in loondienst is bij een werkgever, mag er in beginsel vanuit worden gegaan dat beide partijen de bedoeling hebben gehad om een langdurige en duurzame verbintenis met elkaar aan te gaan. Dit is […]
Lees verderHet ontvangen van een (hoge) schadevergoeding uit een letselschadezaak kan grote gevolgen hebben voor het recht op bijstand van een letselschadeslachtoffer. De gemeente heeft de bevoegdheid om op elk moment te toetsen of een persoon (nog) voor een bijstandsuitkering in aanmerking komt. Door de gemeente mogen (bijna) alle vermogens- en inkomensbestanddelen tot de ‘middelen’ van […]
Lees verderHeeft u schade? Stuur een mail of bel (076) 700 27 75