Het dragen van een veiligheidsgordel in de auto is sinds 1975 wettelijk verplicht. Vaak kan het dragen van een gordel de kans op ernstig letsel flink verminderen. Het is de vraag wat de gevolgen zijn indien u als slachtoffer betrokken raakt bij een ongeval en géén gordel draagt, terwijl een andere partij aansprakelijk is voor de schade.
Gordelkorting
Om te beginnen zou het ongeval natuurlijk niet gebeurd zijn zonder de fout van de aansprakelijke, maar wellicht was de schade beperkt gebleven indien de gordel wél werd gedragen. In dergelijke gevallen kan het zo zijn dat een bepaald percentage van de geleden schade voor rekening blijft van het slachtoffer. Juridisch gezien is dan sprake van eigen schuld. Doorgaans wordt een percentage van 25% gekoppeld aan het niet dragen van een gordel. Dit wordt in de praktijk ook wel ‘gordelkorting’ genoemd.
Gordelkorting klinkt als een voordeel, er wordt immers gesproken over ‘korting’, maar dat is het voor u als slachtoffer zeker niet. Indien gordelkorting wordt toegepast kan dit financieel nadelige gevolgen voor u hebben. Het kan namelijk zo zijn u dat door de gehanteerde gordelkorting niet uw volledige schade vergoed krijgt.
Aansprakelijke partij draagt bewijslast
Het is aan de aansprakelijke partij om te bewijzen dat u als slachtoffer geen gordel hebt gedragen. Indien dit wordt bewezen, krijgt u als slachtoffer vervolgens de kans om aan te voeren dat het dragen van een gordel het letsel niet zou hebben beperkt. Kan dit worden bewezen, dan wordt geen gordelkorting toegepast. In dat geval krijgt u alsnog uw volledige schade vergoed.
Hoofdregel: geen gordel, geen volledige schadevergoeding
De rechter ziet de gordel in beginsel als schadebeperkende maatregel omdat men bij het dragen van een gordel de kans op zwaar letsel bij een aanrijding aanmerkelijk verkleint. In beginsel geldt dus dat indien u géén gordel hebt gedragen, u niet uw volledige schade vergoed zult zien.
Het niet dragen van een gordel heeft niet enkel financieel nadelige gevolgen. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat het niet dragen van een gordel de kans op ernstig letsel bij een ongeval aanzienlijk vergroot, met alle gevolgen van dien. Draag daarom dus altijd uw gordel!
Wilt u dat wij contact met u opnemen?
Sommige letselschadezaken hebben raakvlakken met arbeidsrechtelijke betrekkingen, doordat iemand als gevolg van een ongeval -al dan niet tijdelijk- arbeidsongeschikt raakt. Wanneer iemand in loondienst is bij een werkgever, mag er in beginsel vanuit worden gegaan dat beide partijen de bedoeling hebben gehad om een langdurige en duurzame verbintenis met elkaar aan te gaan. Dit is […]
Lees verderHet ontvangen van een (hoge) schadevergoeding uit een letselschadezaak kan grote gevolgen hebben voor het recht op bijstand van een letselschadeslachtoffer. De gemeente heeft de bevoegdheid om op elk moment te toetsen of een persoon (nog) voor een bijstandsuitkering in aanmerking komt. Door de gemeente mogen (bijna) alle vermogens- en inkomensbestanddelen tot de ‘middelen’ van […]
Lees verderHeeft u schade? Stuur een mail of bel (076) 700 27 75