Smartengeld – Rotterdamse Schaal

Smartengeld – Rotterdamse Schaal

zaterdag 9 november, 2024

Tot voor kort waren er twee methodes om het smartengeld te berekenen, wetende:

  • De Letselschade Richtlijn Licht Letsel (schadeafwikkeling en smartengeld);
  • Uitspraken of arresten (op te zoeken met een vergelijkbaar feitencomplex en waar de rechter het smartengeld vaststelt).

Richtlijn Licht Letsel (schadeafwikkeling en smartengeld)
Deze richtlijn is goed toe te passen op gevallen waarbij de herstelperiode niet veel langer duurt dan 6 maanden en er uiteindelijk – op eventueel wat beperkte, niet-ontsierende littekens na – sprake is van volledig herstel.

ANWB Smartengeldgids
In het merendeel van de zaken die op dit kantoor worden behandeld, is er sprake van een herstelduur van langer dan zes maanden. In dat soort gevallen is het gebruikelijk om in de ANWB-Smartengeldgids op zoek te gaan naar uitspraken/arresten, met vergelijkbare feitencomplexen. Door te kijken wat door de feitenrechter in die zaken aan smartengeld is toegekend, kan dan worden ingeschat wat de omvang van het smartengeld zou zijn, mocht een vordering tot vergoeding daarvan aan de feitenrechter worden voorgelegd.

Een probleem bij het gebruik van de ANWB-Smartengeldgids is dat de feitencomplexen van eerdere uitspraken zelden precies overeenkomen met de specifieke situatie van de cliënt. Daarnaast staan Nederlandse rechters, in vergelijking met andere landen, erom bekend niet erg hoog in de boom te zitten met smartengeldvergoedingen. Voor een slachtoffer die ernstig letsel oploopt zonder dat er veel materiële schade wordt geleden, kan de omvang van een smartengeldvergoeding soms wat tegenvallen. Verder lijkt het erop dat de rechterlijke beoordeling van de omvang van het smartengeld, vaak wat lijkt op nattevingerwerk. Zo wordt dikwijls niet gemotiveerd door de rechter waarom hij een bepaald bedrag aan smartengeldvergoeding toekent en zijn er diverse rechterlijke uitspraken met vergelijkbare feitencomplexen, waarvan de omvang van het toegekende smartengeld behoorlijk van elkaar verschilt.

Rotterdamse Schaal
In september is er een consultatieversie gepubliceerd van de Rotterdamse Schaal. Dat is een document met een ordening van smartengeldbedragen bij letsel en andere persoonsaantastingen. De grote hoeveelheid aan categorieën letsels waarvoor smartengeldvergoedingen zijn bepaald maakt de Rotterdamse Schaal breed toepasbaar. Daarnaast is dankzij de duidelijke inhoudsopgave en indeling de Rotterdamse Schaal in gebruik een stuk praktischer dan de ANWB-Smartengeldgids. De ervaring leert dat het vinden van vergelijkbare uitspraken altijd de nodige tijd in beslag neemt.

Toepassing Rotterdamse Schaal in een concreet geval
Toepassing van de Rotterdamse Schaal heeft in een zaak waarbij na een heupfractuur een volledige heupprothese diende te worden geplaatst, geleid tot een smartengeldvergoeding dat bijna € 10.000,- meer bedroeg, dan wanneer bij het bepalen van die vergoeding aansluiting zou worden gezocht bij de ANWB-Smartengeldgids.

Wat betekent de Rotterdamse Schaal voor u?
De Rotterdamse Schaal is een overzichtelijk document waarmee ook door leken een inschatting kan worden gemaakt over de omvang van het smartengeld. Echter, het kan altijd zo zijn dat uit de rechtspraak volgt dat de daarin genoemde bedragen te hoog zijn of juist te laag. Daarom is het van belang om u bij te laten staan door een – aan een tuchtrecht onderworpen – belangenbehartiger. Die kan namelijk u – na het doen van onderzoek – informeren wat de omvang van uw smartengeld is.

Wilt u dat wij contact met u opnemen?

    Meer nieuws

    Het bedrijfsuitje viel in het water

    dinsdag 3 december, 2024

    In dit artikel wordt stilgestaan bij de uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland van 13 november 2024. Hierin werd bepaald dat een werkgever aansprakelijk is voor een ongeval tijdens een bedrijfsuitje waarbij een werknemer van de kade op een steiger valt en hierdoor letsel oploopt. Het ongeval Het bedrijfsuitje was georganiseerd vanwege het 25-jarig jubileum van […]

    Lees verder

    Uit de praktijk: De (juiste) weg naar de rechter…

    zaterdag 2 november, 2024

    In dit artikel wordt stilgestaan bij de recent gepubliceerde uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 12 september 2024, waarin werd geoordeeld dat een deelgeschilprocedure prematuur en onterecht werd ingesteld. Vooraf Bij de buitengerechtelijke onderhandelingen in een letselschadezaak tussen partijen wordt er zoveel mogelijk naar gestreefd om alle aspecten van de zaak in goed onderling overleg […]

    Lees verder

    Heeft u schade? Stuur een mail of bel (076) 700 27 75