Vergoeding van affectieschade

Vergoeding van affectieschade

maandag 7 januari, 2019

Vanaf 1 januari 2019 is het wettelijk mogelijk om een vergoeding te krijgen voor affectieschade. Met affectieschade wordt de immateriële schade bedoeld bij naasten van slachtoffers die door een fout van een ander zijn overleden of ernstig of blijvend letsel hebben opgelopen. Een vergoeding die toeziet op affectieschade kan gezien worden als een erkenning van het verdriet van andere personen. De vergoeding voor affectieschade wordt betaald door de partij die aansprakelijk is voor deze gebeurtenis. 

De kring van personen die in aanmerking komen voor vergoeding van affectieschade is beperkt. Er dient sprake te zijn van een zeer nauwe band met het slachtoffer, zoals bijvoorbeeld een partner, gezinslid, ouder en/of kind. Een familieband is geen vereiste. Ook anderen kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding. Er zal dan sprake moeten zijn van een (aantoonbare) hechte affectieve relatie met het slachtoffer. 

Voor wat betreft de hoogte van de vergoeding gaat het om vaste bedragen die variëren van € 12.500 tot €20.000. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de ernst van het letsel van de gekwetste en de band tussen de gekwetste en de naaste. 
 
Voor vragen en/of meer informatie over affectieschade kunt u contact opnemen met een van de medewerkers van Arcus Letselschade.

Wilt u dat wij contact met u opnemen?

  Meer nieuws

  Remmen zonder verkeersnoodzaak

  donderdag 23 november, 2023

  Iedere bestuurder van een auto, motor of een ander gemotoriseerd rijtuig komt wel eens een dier op de weg tegen. Als er geen achterligger te bekennen is, dan is remmen (mits het rijtuig tijdig tot stilstand kan worden gebracht) een mogelijkheid om een aanrijding met het dier te voorkomen. Daarnaast kan uitwijken een optie zijn, […]

  Lees verder

  Mag een verzekeraar terugkomen op erkenning van aansprakelijkheid?

  vrijdag 29 september, 2023

  Recent werd het vonnis van de rechtbank Den Haag gepubliceerd, die op 25 mei jl. uitspraak deed en zich boog over de vraag of een verzekeraar mag terugkomen op een volledige erkenning van aansprakelijkheid. Deze uitspraak gaf aanleiding voor het schrijven van dit artikel. Feiten en omstandigheden Een motorrijder en een automobilist raakten op 20 […]

  Lees verder

  Heeft u schade? Stuur een mail of bel (076) 700 27 75