Vergoeding van affectieschade

Vergoeding van affectieschade

maandag 7 januari, 2019

Vanaf 1 januari 2019 is het wettelijk mogelijk om een vergoeding te krijgen voor affectieschade. Met affectieschade wordt de immateriële schade bedoeld bij naasten van slachtoffers die door een fout van een ander zijn overleden of ernstig of blijvend letsel hebben opgelopen. Een vergoeding die toeziet op affectieschade kan gezien worden als een erkenning van het verdriet van andere personen. De vergoeding voor affectieschade wordt betaald door de partij die aansprakelijk is voor deze gebeurtenis. 

De kring van personen die in aanmerking komen voor vergoeding van affectieschade is beperkt. Er dient sprake te zijn van een zeer nauwe band met het slachtoffer, zoals bijvoorbeeld een partner, gezinslid, ouder en/of kind. Een familieband is geen vereiste. Ook anderen kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding. Er zal dan sprake moeten zijn van een (aantoonbare) hechte affectieve relatie met het slachtoffer. 

Voor wat betreft de hoogte van de vergoeding gaat het om vaste bedragen die variëren van € 12.500 tot €20.000. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de ernst van het letsel van de gekwetste en de band tussen de gekwetste en de naaste. 
 
Voor vragen en/of meer informatie over affectieschade kunt u contact opnemen met een van de medewerkers van Arcus Letselschade.

Wilt u dat wij contact met u opnemen?

  Meer nieuws

  Mag een verzekeraar terugkomen op een aansprakelijkheidserkenning? Deel II – Rechtsvergelijking

  maandag 22 april, 2024

  Erkend is erkend? In één van mijn eerdere artikels schreef ik over het vonnis van de Rechtbank Den Haag van 25 mei 2023, waarin werd geoordeeld dat een verzekeraar onder bijzondere en zwaarwegende omstandigheden mag terugkomen op erkenning van aansprakelijkheid. Recent heeft de Rechtbank Rotterdam zich opnieuw gebogen over een soortgelijke casus. Daarbij werd geoordeeld […]

  Lees verder

  Aansprakelijkheid door gladheid

  maandag 5 februari, 2024

  In het winterseizoen is het altijd goed om op te letten of het glad is op de wegen. Sneeuwval is duidelijk zichtbaar, waardoor men goed kan anticiperen op gladheid. Wanneer de sneeuw op de weg blijft liggen, is de kans op ongevallen echter groot. IJzel is de meest verraderlijke vorm van gladheid, omdat het lastig […]

  Lees verder

  Heeft u schade? Stuur een mail of bel (076) 700 27 75