Vergoeding van affectieschade

Vergoeding van affectieschade

maandag 7 januari, 2019

Vanaf 1 januari 2019 is het wettelijk mogelijk om een vergoeding te krijgen voor affectieschade. Met affectieschade wordt de immateriële schade bedoeld bij naasten van slachtoffers die door een fout van een ander zijn overleden of ernstig of blijvend letsel hebben opgelopen. Een vergoeding die toeziet op affectieschade kan gezien worden als een erkenning van het verdriet van andere personen. De vergoeding voor affectieschade wordt betaald door de partij die aansprakelijk is voor deze gebeurtenis. 

De kring van personen die in aanmerking komen voor vergoeding van affectieschade is beperkt. Er dient sprake te zijn van een zeer nauwe band met het slachtoffer, zoals bijvoorbeeld een partner, gezinslid, ouder en/of kind. Een familieband is geen vereiste. Ook anderen kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding. Er zal dan sprake moeten zijn van een (aantoonbare) hechte affectieve relatie met het slachtoffer. 

Voor wat betreft de hoogte van de vergoeding gaat het om vaste bedragen die variëren van € 12.500 tot €20.000. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de ernst van het letsel van de gekwetste en de band tussen de gekwetste en de naaste. 
 
Voor vragen en/of meer informatie over affectieschade kunt u contact opnemen met een van de medewerkers van Arcus Letselschade.

Wilt u dat wij contact met u opnemen?

    Meer nieuws

    Voorlopig getuigenverhoor

    woensdag 14 augustus, 2024

    Artikel 186 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering bepaalt dat in gevallen waarin bij wet het bewijs door getuigen is toegelaten, op verzoek van een belanghebbende onverwijld (= zonder uitstel) een voorlopig getuigenverhoor kan worden bevolen. Doel van het voorlopig getuigenverhoor Procederen kost niet alleen veel geld, maar vaak ook veel tijd. Soms is het voorafgaand aan […]

    Lees verder

    Toename verkeersongevallen met fatbikes: Dit moet je weten

    vrijdag 14 juni, 2024

    Uit recent onderzoek van VeiligheidNL (kenniscentrum voor letselpreventie) bleek dat artsen op de spoedeisende hulp een toename zien van het aantal verkeersongevallen met een fatbike. Verder viel op dat het aandeel van de leeftijdscategorie 10-14 jarigen steeds groeit. Het onderzoek werd wijd verspreid door de (sociale) media, met een oproep tot het verbeteren van de […]

    Lees verder

    Heeft u schade? Stuur een mail of bel (076) 700 27 75